Een alcoholische drank, uit hop en gerst gebrouwen

Bier. Er wordt veel over gezegd, geschreven en beweerd. Het wordt veel gedronken, in het eten gebruikt en bij het eten gedronken en toch, als je iemand vraagt wat bier nu eigenlijk is dat volgt er steevast een ‘eeehh’. Dus, wat is bier nu eigenlijk?

Definitie van bier

In het woordenboek staat de volgende definitie: alcoholische drank, uit hop en gerst gebrouwen. Toch is dit niet helemaal juist. De ingrediënten van bier zijn water, hop, mout en gist. Mout kan van gerst worden gemaakt, gerst wordt ook het meest gebruikt in bier, maar je kan ook mout maken van tarwe, haver, rogge, boekweit en spelt. Elke graansoort heeft specifieke eigenschappen die het bier beïnvloeden. Mout is ook de grondstof die de kleur van het bier bepaalt. Hoe donkerder de mout, hoe donkerder het bier. Gerst is zonder het moutproces onbruikbaar voor bier.

Meerdere hopsoorten

Hop is verwant aan de cannabis. Het is een klimplant waar bloemen aan groeien met voor bier onmisbare eigenschappen. Het geeft het bier bitterheid en aroma. Er zijn veel verschillende soorten hop, elk geeft het bier uiteraard een specifieke smaak. In één bier worden vaak meerdere hopsoorten gebruikt. Vroeger werd hop, vanwege de antibacteriële werking, gebruikt om het bier langer houdbaar te maken.

Het brouwproces

HopsoortenTijdens het moutproces wordt het zetmeel in de graankorrel beschikbaar. Wanneer tijdens het brouwen het water met de mouten wordt verhit tot bepaalde temperaturen, worden er bepaalde enzymen actief die het zetmeel omzetten in suikers. Na het brouwen blijft er dus een zoete vloeistof over: wort. Dit wordt snel terug gekoeld en er wordt gist aan toegevoegd. Gist zorgt ervoor dat de suikers worden omgezet in koolzuur en alcohol. Gist geeft ook veel smaak aan het bier en elke brouwer heeft zijn eigen gist. Dit is vaak het grootste geheim van een brouwer.

Na de vergisting moet het bier rusten. De rustperiode verschilt en is afhankelijk van het soort bier. Uiteraard zijn dit de grote lijnen van het brouwproces. Er zijn nog vele mogelijkheden binnen deze lijnen waar brouwers dan ook graag gebruik van maken.