De IPA - een hopbitter bier met een fruitige citrusachtige smaak

Voor het derde jaar heeft Brand een wedstrijd georganiseerd voor thuisbrouwers. Het eerste jaar draaide het om een pils, het tweede jaar om een Zwaar Blond en dit jaar ging het om de zoektocht naar een IPA. Zelf ben ik als deel van de jury betrokken geweest bij het selecteren van de acht beste inzendingen.

Een hele dag ben ik, samen met brouwers, bierkeurmeesters en andere proefprofessionals, bezig geweest ruim om honderd speciaalbieren te keuren. Dat was een hele klus en stiekem ben ik dan toch ook wel een beetje trots op het resultaat, ook al ben ik er maar een heel klein beetje verantwoordelijk voor geweest. Daarom was het heel leuk dat ik gisteren bij de ‘eerste slok Brand IPA’ in het Provoosthuis in Bergen op Zoom aanwezig was.

Wat is India Pale Ale?

IPA staat voor India Pale Ale en het type bier, van oorsprong Engels, was bedoeld om de lange reis naar de kolonies in Indië te overleven. Men leerde al snel dat meer alcohol en meer hop ervoor zorgden dat het bier niet zo snel bedierf. Het is van oudsher dus een hoppig bier waar redelijk wat alcohol in te vinden is. De laatste jaren is dit type erg populair, met name door de invloed van de Amerikaanse IPA, die zich kenmerkt door een sterke tropische hopsmaak en hoge bitterheid. Deze variant is echter vaak erg bitter en voor het grote Europese publiek niet zo geschikt. Brand ging dus op zoek naar een IPA die wél in de smaak zou vallen bij het grote publiek. Naar mijn mening is dat uitstekend gelukt.

Tongstrelend fris

Bier inschenkenDe IPA van Jeroen Free (winnaar wedstrijd) en Brand is volgens de flyer ‘Tongstrelend fris, fruitige geur van mango, krachtige smaak van citrus met bitter fluweelzachte afdronk. Genieten!!’ Het bier heeft 44 IBU (bittereenheden) en 7,0% alc. De kleur is goudkoperblond en mooi helder. Een goede schuimkraag siert het speciaalbier dat uitstekend presenteert in het door Brand ontworpen glas. Mijn neus past goed in het glas en ik bespeur aroma’s van citrusfruit, sinaasappel en citroen, en mango. De smaak is tevens fruitig, maar kenmerkt zich met name door een mooie bitterheid die best even blijft hangen. Het bier heeft verder een licht zoetje en er is een beperkte hoeveelheid koolzuur. Dat laatste is het enige minpuntje naar mijn mening. Koolzuur zorgt ervoor dat je palet wordt gereinigd en meer ervan in dit bier had de afdronk minder bitter gemaakt wat er naar mijn mening voor zorgt dat het bier nog beter is door te drinken.

IPA brouwen

Jeroen had thuis de IPA gebrouwen met drie hopsoorten: Amarillo, Cascade en Citra. Ook had hij thuis met theezakjes gevuld met hop een dryhopping toegepast. Dit was nieuw voor Brand en heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Hele machines uit Duitsland zijn ingevlogen om deze dry hopping voor het grote brouwsel toe te passen, want theezakjes met hop zijn bij 350 hl geen optie. Mede hierdoor waren er vele proefmomenten en vele ‘eerste slokmomenten’. ‘Dat werd overigens bij elke proefsessie en zeker na meerdere eerste slokken tijdens dezelfde sessie, steeds makkelijker’, grapt Jeroen tijdens zijn toespraak.

Bier-spijscombinatie

Wat betreft een bier-spijs combinatie: daar had Jeroen ook over nagedacht. Hij zat zelf te denken aan een mooi stuk zalm of zeebaars. Een stevige vette vis die dus aardig wat citrus kan hebben. Ik denk dat dat een goede combinatie kan zijn, maar de bitterheid is hier wel leidend. Mede doordat het bier wat minder koolzuur heeft is een combinatie wat lastig te bedenken. Misschien is het leuk om hier binnenkort met Jeroen Boogaard (kok bij Genieten met Bier) eens over te brainstormen…

Wil jij ook de IPA een keer proberen? Dat kan in een van de Brand Proeflokalen. Bekijk hier voor een proeflocatie bij jouw in de buurt.