De oorsprong van bier

.Vaak hoor ik tijdens proeverijen dat bier ontstaan is in de Middeleeuwen , de tijd van de Monniken. Ik geef toe, er werd toen veel bier gedronken, maar de oorsprong ligt veel verder terug. Het verhaal wordt op verschillende manieren in de bierwereld verteld en omdat het vele duizenden jaren is voordat überhaupt werd geschreven zijn weinig feiten bekend. Maar het volgende verhaal vind ik het mooist en meest waarschijnlijk!

Het begon met brood

In het Oude Mesopotamië ontstond rond 10.000 voor Christus de eerste landbouwcultuur. Men domesticeerde dieren en ging gewassen, waaronder granen, planten. Al snel werd een soort brood gebakken, dat heel dik was, bijna roggebrood-achtig. Als de oogsten mislukten leden de mensen honger en dat was bij het ontstaan van het eerste bier waarschijnlijk ook het geval.

Licht gevoel in het hoofd

Een man had namelijk erg honger, hij had al dagen niet gegeten. Zijn hele huis zocht hij af naar iets te eten. Uiteindelijk vond hij onderin een pot een uitgedroogd stuk brood. Het was eerder geschikt om iemand knock-out mee te slaan dan om op te eten. Met een rammelende maag besloot hij het brood in een bak met water te leggen en weg te zetten op een donkere en warme plek. Daar heeft die bak, om welke reden dan ook, zeker een week gestaan. De gist, die waarschijnlijk in de bak heeft gezeten, ging aan het werk met de suikers in het brood en produceerde koolzuur en alcohol. De man vond na een tijdje dit bruisende, gistende en dus in feite rottende, broodpapje en besloot het toch maar op te drinken/slobberen. Hoewel vol met stukjes zal het tintelend zijn geweest op de tong door het koolzuur, iets wat men niet kende in die tijd, en het gaf een licht gevoel in het hoofd van de alcohol. Ongelooflijk!

Het werk van de goden

bier met rietje

Afbeelding uit Syrië. Om de klontjes van het brood niet op te drinken, dronk men toen het bier met een rietje.

Dit moet het werk zijn geweest van goden! Laaiend enthousiast vertelt de man wat er is gebeurd aan het dorpshoofd en vanaf dat moment wordt er bier ‘gebrouwen’ door eerst brood te bakken, dat bij water in te gooien en dan te bidden tot de goden. Er werden allerlei vruchten bij in gedaan om het smaakvoller te maken. Het duurt dan vele jaren voordat de methode wordt aangepast en geperfectioneerd. Daar hebben de Egyptenaren weer een belangrijke rol in gespeeld. Om de klontjes van het brood niet op te drinken, dronk men toen het bier met een rietje.

 

Bron: Historia