Hoe vind je de juiste combinatie tussen bier en spijs?

Bier in combinatie met gerechten is in vergelijking met wijn-spijs combinaties betrekkelijk nieuw. Over het algemeen zijn mensen ontzettend enthousiast, maar hoe maak je nou een goede combinatie?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: gewoon proberen. Er is geen handboek voor combinaties zodat het altijd goed smaakt, maar hierbij heb ik wel een aantal eenvoudige tips waaraan je je kan houden.

Bier & spijs combinatie

 1. Zorg voor een vergelijkbare intensiteit

Een zeer vol en smaakvol bier zal niet goed werken bij een licht gerecht. Dan verdwijnt het gerecht. Andersom kan ook, bij een zwaar winters gerecht past een vol bier beter dan een licht bier. Bijvoorbeeld bij stoofvlees. Een pilsje vind je hierbij qua smaak niet terug en kan dus in dit geval beter kiezen voor een stevige dubbel of een mooi bockbier. En bij een licht zomers visgerecht zal een bockbier het hele gerecht overstemmen en hier kun je dus beter kiezen voor een licht bier als een pils of een witbier.

2. Houd het seizoen in je achterhoofd

Over het algemeen geldt: bieren van het seizoen gaan goed samen met gerechten van het seizoen. Zoals bijvoorbeeld wildgerechten met bockbier, of witbier met mosselen.

3. Bier heeft over het algemeen veel bitterheid

Maak hier gebruik van, bitterheid gaat goed samen met vette en romige gerechten. Het balanceert de rijkheid van een gerecht, zoals bijvoorbeeld een romige saus. Denk er wel over na of je hopbitterheid of moutbitterheid in het bier proeft. Moutbitterheid gaat bijvoorbeeld heel goed samen met de rijkheid van chocolade en boter. Hopbitterheid is weer heel goed te combineren met rijke kazen.

4. Bier gaat goed samen met desserts

Zowel met kaas als met zoete desserts. Omdat er zo ontzettend veel verschillende bieren zijn, kun je met bier en kaas eindeloos combineren. Hierbij geldt ook met name dat je het opbouwt. Intense volle bieren gaan niet samen met milde kazen. Een tip: een Belgische tripel gaat geweldig met een mooie geitenkaas. Wat betreft zoete desserts kun je denken aan fruitbieren bij desserts met fruit of een porter met een dessert met chocolade met vijgen of dadels.

5. Alcohol en koolzuur spelen ook een belangrijke rol

Hoe meer koolzuur, hoe meer je palet gereinigd wordt. Dus wanneer je een rijk, vol en vet gerecht hebt, kan daar goed een bier bij met veel koolzuur. Dit zorgt er voor dat je mond gereinigd wordt en klaar is voor nog een hap.

6. Denk aan de bereidingswijze

Gebakken gerechten hebben een andere smaak dan gepocheerde of gegrilde gerechten. Gegrild gaat weer beter met geroosterde mouten en gepocheerd weer beter met een lichter bier.

Over smaak valt niet te twisten en bij het zoeken naar een goede combinatie is er niet één goed antwoord. Wat voor iemand heel goed werkt, kan voor een ander weer tegenvallen. Om tot goede combinaties te komen kun je bovenstaande tips gebruiken en verder is het gewoon heel veel oefenen.