Elke bierproeverij of biertraining komt er ter sprake dat het belangrijkste onderdeel van een lekker biertje een schoon bierglas is. Dit klinkt erg simpel maar in de praktijk is het vaak triest gesteld met de schoonheid van het glaswerk.

Wanneer is een bierglas schoon? De definities van schoon glaswerk lopen nogal uiteen. Wanneer een glas vies is zie je dat eigenlijk direct na het spoelen. Als er droge eilandjes vormen nadat je hem uit de spoelbak haalt is dit een teken van vet en helaas kom ik dit maar al te vaak tegen tijdens bierproeverijen.

Vaatwasser; Niet doen!

schoon bierglasAls biertrainer kom ik tijdens bierproeverijen en trainingen vaak glazen tegen die in de vaatwasser zijn geweest. Zelfs als je de glazen als eerste spoelt met vers water blijft er altijd vet achter in de machine en daarmee ook in je glaswerk. Elke bierproeverij demonstreer ik dat vet destructief is voor de schuimkraag en er voor zorgt dat het schuim grote bellen vertoont en vervolgens inzakt.

Tegenwoordig staan er vaak glazenwasmachines achter de bar. Er zijn diverse glazenwasmachines in de markt, de een is weliswaar beter dan de ander, maar in feite is dit slecht voor de bierglazen. Als laatst worden de glazen namelijk besproeid met glansspoelmiddel en dit is een vorm van vet wat gevolgen zal hebben voor de bierkwaliteit.

Oldschool Soda

Elke bierproeverij predik ik soda en lauw water want dit is de enige manier om je glazen echt goed schoon te maken. Vul de spoelbak met warm water en flink wat soda. Spoel de glazen grondig en zorg dat je zowel de binnen als buitenkant met de borstel of handen raakt. Spoel de glazen vervolgen grondig na met koud water. Het liefst zou ik dit voor elke bierproeverij doen omdat het glas de smaak van het bier kan beïnvloeden.

Nu zijn de glazen er in ieder geval klaar voor want je kan de beste barman/vrouw ter wereld zijn en werken met de beste installatie, maar als je een vies glas hebt krijg je nooit een lekker biertje.

Kennis over bier en het tapritueel hebben erg veel invloed op de smaak en de beleving van de gast. Het werken en tappen met een schone glazen zorgt er voor dat je alvast met 1-0 de wedstrijd in gaat en dat het in ieder geval niet aan de glazen kan liggen.