Grey en White het nieuwe zomerbier van Breugem

Proeflokaal Arendsnest

Breugem’s Grey en White geproefd in het Arendsnest

Een zonnige zondagmiddag in een van de mooiste biercafé’s van Nederland: het Arendsnest in Amsterdam. Patrick Breugem (van Breugem brouwerij), bijgestaan in het brouwproces door Derek Walsh, hebben 15 februari hun nieuwste bier gepresenteerd: Grey en White.

Derek begon met de opmerking dat hij het kort zou houden en begon daarna met een verhaal over de woorden ‘grey’ en ‘gray’. Blijkbaar betekent het allebei grijs en ligt het aan waar je woont welke je gebruikt. Afijn, na deze korte introductie kon de daadwerkelijke introductie van het bier beginnen, inderdaad een erg korte introductie.

Grey White

Breugem’s Grey en White in het Arendsnest

In welke bierstijl past het?

Het bier is eigenlijk niet in een stijl in te delen. Het is een dubbelwit die erg lijkt op een Saison. Derek had in Italië het idee gekregen voor dit bier, daar dronk hij namelijk een bier met bergamot olie, de smaakmaker in Earl Grey thee. Vandaar ook de naam Grey and White.

Het bier heeft uiteraard een hele lichte pilsmout, 40% tarwemout en een zuurmout. De kleur is dan ook erg licht en het bier is troebel. Het heeft een mooie volle schuimkraag en het bier ruikt fris, citrusfris. De biologische bergamot die is gebruikt geeft het bier zijn frisse, toegankelijke en vooral doordrinkbare karakter. En dat voor een bier van 7,6% vol.alc.

Grey en White met eten

Erg leuk vond ik dat Derek 3 bier-spijs combinaties had bedacht en die gisteren ook serveerde. Een droge worst met honingmosterd, een meikaas op een cracker en een Spaanse zoet-zure cracker: Tortas de Aceite met sinaasappelsmaak.

Kaas

Meikaas op een cracker

Ik zal gelijk eerlijk zijn: de combinatie met de droge worst vond ik veel te sterk. Er bleef niet veel over van het bier. De meikaas met zoute cracker maakte het geheel umami, wat erg lekker was. Een goede combinatie. Maar de laatste, met de zoete fruitig-zure Spaanse cracker, dat was echt heerlijk. De fruitige citrustonen zitten ook in het bier, dus dat complementeerde heel mooi. De zoetheid van de cracker compenseerde de droogheid van het bier, waardoor het een nog mooier bier werd.

Ik was erg onder de indruk van het bier. Ik ben absoluut geen witbier liefhebber, en Derek zei nog heel resoluut: “Ik haat witbier”. Maar dit bier, doordrinkbaar, zwaar, fris, fruitig en heerlijk droog is wat mij betreft het zomerbier voor aankomende zomer!