Hmmm...gehaktballen in Belgische biersaus klinkt toch verrukkelijk! Annemiek van Keukenliefde is een bekende blogger die heerlijke recepten maakt. Dit recept past natuurlijk perfect bij Genieten met Bier. Want hoe kun je nou beter genieten dan met gehaktballen en een goed donker bier erdoorheen én eventueel ook er naast. 

Keukenliefde aan het woord

Keuken Kampioen organiseert de Gehaktballen Battle en daagde mij uit om mee te doen. Tja, en zo kwam het dus (iedereen die mij kent weet inmiddels wel dat ik houd van een leuke uitdaging) dat ik vorige week samen met drie andere foodbloggers in de showroom van Keuken Kampioen in Zaandam gehaktballen stond te draaien...

Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat dit de gezelligste battle was waar ik ooit aan meedeed! Bij Keuken Kampioen vinden ze het bijvoorbeeld heel normaal om hun gasten 's ochtend te ontvangen met goede koffie en een warm worstenbroodje. Kijk, daar word ik nou blij van! Geen opdringerige adviseurs die op je af gestormd komen, maar gewoon leuke mensen die in jou geïnteresseerd zijn en die je adviseren als jij dat wilt. In de prachtige demo-keuken uitgerust van alle benodigde keukenapparatuur bereidde ik en mijn collega-foodbloggers allemaal twee gehaktbalrecepten. Nadat de gehaktballen geproefd waren door het strenge proefpanel (Haha! Lees: de supergezellige medewerkers van Keuken Kampioen) mocht er van elke foodblogger uiteindelijk één gehaktbalrecept door naar de Battle.

 

Ik was natuurlijk allerminst van plan om de keuze voor het proefpanel eenvoudig te maken. Daarom maakte ik mijn beproefde gehaktballen parmigiano (Italiaanse gehaktballen in tomatensaus met mozzarella en Parmezaan gegratineerd in de oven) en manliefs all time favourite, gehaktballen in Belgische biersaus! Er werd geproefd, gesmakt, gekauwd, (gelukzalig) gezucht en weer geproefd. Na lang wikken en wegen viel de keuze op de gehaktballen in Belgische biersaus. Die waren toch wel héél bijzonder werd er unaniem besloten. Tja, deze supersappige gehaktballen in een krachtige en ietwat zoete biersaus smaken inderdaad als geen ander. Ik serveer ze het liefst met dikke Belgische frieten en een kom sla.

Stem & Win

gehaktbal-battle-239

 

Stem en win!                                                              

Vind jij dat mijn gehaktballen in Belgische biersaus deze Keuken Kampioen Gehaktbal Battle moeten winnen? Stem dan op mijn recept! De winnaar (ik!) mag één van haar stemmers (jij!) verblijden met een inbouwkeukenapparaat naar keuze! Woohooo! Hoe. Vet. Is. Dat!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 400 g rundergehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 el vloeibare bakboter
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donkerbruin Belgisch bier
  • 1 à 2 el appelstroop (naar smaak)
  • Zout en peper

Verder nodig

Braadpan of hapjespan met deksel, garde

Bereiding

Meng het gehakt, ketjap, mosterd, cayennepeper, eieren en paneermeel in een kom en kneed goed door. Verdeel het gehakt in 5 stukken en draai er ballen van. Laat de gehaktballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

Verhit 1 el bakboter in een braadpan en braad de ballen rondom bruin aan, maar niet gaar. Schep de ballen uit de pan en zet opzij. Voeg de overige bakboter en de bloem toe aan het braadvet. Roer met een garde op laag vuur 2 minuten door om de bloem te laten garen. Voeg het bier en de appelstroop toe en breng aan de kook. Roer met een garde goed door, totdat de appelstroop is opgelost in de saus. Proef de saus en breng hem eventueel extra op smaak met zout en peper, een lepeltje extra appelstroop of een snufje suiker. Leg de gehaktballen in de biersaus en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de gehaktballen circa 20 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen, of totdat ze gaar zijn. Draai de gehaktballen regelmatig om.

Eet smakelijk!