Bier en chocolade, een verrassende combinatie!

Bier heeft een ontzettend breed scala aan smaken en juist door de bitterheid is bier goed te combineren met desserts als chocolade en kaas. Bier biedt een mooiere balans dan wijn, met uitzondering van port, dessertwijn en sherry uiteraard. Het allermooiste hiervan vind ik dat mensen hier nog heel weinig van weten en bij het proeven van een mooie combinatie stijl achterover slaan. Bijvoorbeeld van de combinatie bier en chocolade. Zo ook de heren waar ik vorige week een leuke bierproeverij voor heb verzorgd.

Bier en Chocolade, kaas, nootjes..

De groep van twaalf vrienden had een proeverij met vijf bieren en een hapje erbij geboekt. Dat betekent dat ik chips, nootjes, kaas, worst en ander lekkers naast de vijf verschillende bieren meeneem. Dit is natuurlijk een hartstikke leuke proeverij, maar ik vind het erg leuk als ik toch in ieder geval één mooie bier-spijs combinatie kan aanbieden. Het is voor mij dan ook een sport om dat binnen het budget te kunnen doen.

Mooie bier-spijs combinatie

Impreal Russian StoutOngeveer een week van tevoren zet ik altijd de bierproeverij in elkaar. Ik zoek de bieren uit en bepaal het budget voor de hapjes. In dit geval had ik als thema ‘Hollands Glorie’, wat uiteraard betekent dat ik mooie Nederlandse bieren meeneem. Als laatste bier had ik een bier uitgezocht wat ik persoonlijk erg mooi vind: de Russian Imperial Stout van brouwerij Emelisse. Dit is een Stout, dus zeer donker en moutig, met 11% alcohol, vol met gebrande mouten. Om de mannen kennis te laten maken met bier-spijscombinaties had ik pure chocolade brownies meegenomen. Het bier is vol en stevig van smaak, met zeer veel aroma’s en waar gebrande smaken in te herkennen zijn. Wanneer je dit combineert met pure chocolade gebeurt er iets heel moois in je mond. Het bittere karakter van het bier wordt iets afgezwakt door de zoetheid van de chocolade. Daarnaast zorgt juist die bitterheid samen met het koolzuur er juist wel weer voor dat je mond gereinigd wordt voor een volgende hap. De mannen hadden nog nooit zoiets geproefd en kwamen met allerlei aanbevelingen: ‘Dit moet je in een restaurant aanbieden in plaats van een groot dessert! Of misschien zelfs in plaats van koffie met bonbons!’. Een succes dus.

Veel meer leuke combinaties

Binnenkort ga ik weer nieuwe combinaties uitproberen. Eens in de zoveel tijd nodig ik wat vrienden uit en ga ik nieuwe bier-spijs combinaties bedenken. Ik heb vijf mooie combinaties bedacht en ik ben met name heel erg benieuwd naar de laatste combinatie. Een tipje van de sluier: ik ga een whiskeycreme maken met Bowmore whisky en ga dit combineren met bier. Houd dit blog in de gaten zodat je de uitkomst van deze proeverij te weten komt!