Het begin van de (g)astronomische lente

Op de zondag 2 weken voor Pasen proef ik op een mooie lentedag de Brand Lentebock. Het is een mooi blond bier met een stabiele witte schuimkraag. Met mijn jas aan, dat dan wel, in de zon, ziet het bier er watertandend lekker uit.

Lentebock in het voorjaar

Brand LentebockLentebock is een bier dat traditioneel in het voorjaar op de markt wordt gebracht. In dit geval: het weekend dat de lente is begonnen. Dit valt bijna geheel samen met de Paastijd, de periode tussen Pasen en Pinksteren. Volgens de site van de RKK zijn de 7 weken van Pasen, de Paastijd, de tijd van bezinning en bekering. Jezus is gestorven voor onze zonden en als zoon van God weer opgestaan. Daar mag best bij stil worden gestaan. De bierwereld doet dat traditiegetrouw met een Lentebock. De Paastijd, religieus of niet, wordt gezien als een periode van bloei en nieuw leven. Vogels leggen eitjes, bomen krijgen weer blaadjes en alles komt in bloei. Persoonlijk vind ik dit een van de heerlijkste tijden van het jaar. De koude lucht verdwijnt en zware, donkere en vaak zoete bieren maken plaats voor frisse, droge en lichtere bieren. Bier dat past bij het in bloei komen van de natuur.

Friszoet en Fruitig

Brand lente bockDe Lentebock van Brand is bovengistend en gebrouwen met Saazerhop. Deze milde Tsjechische aromahop is goed te vinden in het aroma van het bier. Het is behoorlijk kruidig, fris en een beetje zoet. Ik vind een Lentebock vaak erg zoet in smaak en hoewel de Brand Lentebock goed ruikt en er heerlijk uitziet, ben ik toch een beetje voorzichtig met mijn eerste slok. De bitterheid is inderdaad niet heel sterk aanwezig, maar dat was met een EBE van 24 ook al niet te verwachten. Verder komen er smaken van banaan, kruidnagel en heel ver zelfs mango naar voren. Het is zeker een fruitig bier, maar toch ook behoorlijk zoet. Het staat niet op de fles, maar ik zou bijna denken dat er tarwemout in dit bier zit. Het heeft ook de typische smaken van de vergisting van tarwe: banaan en kruidnagel. De Lentebock van Brand is een friszoet en fruitig bier. Deze smaken passen prima bij de lente. De Lentebock drinkt makkelijk weg en is ook in de nasmaak niet gecompliceerd. Alleen de kruidigheid blijft achter om je uit te nodigen voor een volgende slok.

Het bier heeft, net als de Brand IPA trouwens, niet heel veel koolzuur. Hierdoor vallen voor mij vettige gerechten af. Een kruidig, licht pittig gerecht daarentegen zal wel mooi passen. Ik denk dan al gauw aan de frisse, zoetpittige Thaise keuken en aan gerechten met vis, kip en fruit. Een vegetarisch loempiaatje kun je er prima bij serveren, of een wrap met kip, mango en cashewnoten, met wat chilisaus.

De eerste slok

Dat de eerste tekenen van de lente zichtbaar zijn heeft iedereen deze maand wel kunnen merken. De dagen worden steeds langer en de zon begint eindelijk weer te schijnen. Bij deze lentekriebels hoort natuurlijk een Brand Lentebock. De blonde sprankelende kleur en geur van de bloesem aroma’s geven je het magische gevoel van het voorjaar. Brand Lentebock heeft een frisse smaak met een tedere, bittere afdronk. Deze voorjaarsklassieker zit voor het eerst ook in de nieuwe fles. Vanaf nu weer verkrijgbaar in de supermarkt, slijterij en horeca.

Bekijk nu de eerste slok van de lente voor het magische gevoel van het voorjaar.

Heb jij de eerste slok al geproefd?