Het mag dan geen bourgondische stad zijn, maar met ruim 193.000 inwoners neemt Almere wel de zevende plek in van de top tien van de grootste steden van Nederland. Deze stad verdient dan ook een echte bierspeciaalzaak. Sinds kort is dat weer het geval. Bier en Plezier, naar de gelijknamige website, heeft zijn deuren geopend in de Food Passage Almere Stad (Schippergarage 13). Een snoepwinkel voor bierliefhebbers en een aanwinst voor de stad Almere.

 

Van een drietal drankenspeciaalzaken naar nul

Vroeger had Almere een drietal drankenspeciaalzaken. Brouwerij ‘t Koelschip verkocht zijn bieren in de gelijknamige bierwinkel in Winkelcentrum ‘t Circus aan de Grote Markt in Almere Stad. Later kwamen daar nog twee Mitra’s bij. Eén in Almere Buiten en één in Almere Stad vlakbij het station. Met ruim driehonderd bieren was dit voor mij de ideale plek om na een week werken op vrijdagmiddag speciaalbieren te kopen. Zo’n drie jaar geleden sloot de Mitra op het stationsplein als laatste haar deuren. Ik moest weer terugvallen op de supermarkten, Gall&Gall en Dirck III. Albert Heijn, Deen en Jumbo hebben een ruim aanbod aan speciaalbieren en Gall&Gall en Dirck III aan bierpakketten inclusief een glas. Maar allemaal wel de meeste gangbare speciaalbieren. Gelukkig is daar sinds 4 november 2015 verandering in gekomen.

Eindelijk een échte bierwinkel

Op die datum opende Bier en Plezier, van dezelfde eigenaar als de gelijknamige website, zijn winkeldeur (eigenlijk rolluik) tegelijk met Aldi en Deen. De Albert Heijn XL was gestopt vanwege de hogen onkosten. Nu is deze plek onder de grond, tegenover de Stadsschouwburg, omgetoverd tot Food Passage Almere Stad (Schippergarage 13). Twee supermarkten en acht winkels. Met deze acht winkels wil het nog niet zo vlotten. Alleen Bier en Plezier was zo slim om tegelijk met Aldi en Deen open te gaan op woensdag 4 november 2015. Klein maar fijn is de winkel. Met een ruim assortiment aan bijzondere speciaalbieren met bijbehorend glas. Niet de bekende grotere merken, maar middelgrote en kleinere nieuwe brouwerijen. Praktisch, netjes en verzorgd uitgestald. Een lust voor het oog en een snoepwinkel voor de bierliefhebber. Op vertoon van je PINT ledenpas krijg je 10% korting. Wat weer een extra reden is om vaker naar deze bierwinkel te gaan. Van bierliefhebber, naar webwinkel tot en met bierwinkel.

Schermafbeelding 2016-02-24 om 13.12.43Plezier!

Winkelen op internet is misschien goedkoop, maar winkelen bij een echte winkel waar het verder gaat dan alleen maar goedemorgen en tot ziens, is vele malen leuker. Zeker als je dezelfde liefde voor bier hebt als iemand anders en je daar over kan praten. De vader van de eigenaar van Bier en Plezier maakt mooie trips naar België om daar de nodige speciaalbieren aan te schaffen. Waar onder de veel besproken Westvleteren 12. Op de openingsdag was er ik er nog niet aan toe om dit trappistenbier aan te schaffen. Later niet meer op voorraad, toen maar een bestelling geplaatst. Keurig per mail werd mij verteld dat er een glas en een fles Westvleteren 12 apart was gezet. Luttele seconden later zat ik al op de fiets om deze bijzondere bestelling op te halen. Inpakken in doorzichtig cadeaupapier – om mijzelf te verrassen op tweede kerstdag – was geen moeite. Nu maar hopen dat deze bierwinkel een lang leven is beschoren. Aan mij zal het niet liggen, het is mijn nieuwe hofleverancier van speciaalbier geworden.

Ik kom er met veel (Bier en) Plezier!