De populariteit rondom bier en speciaalbier groeit zo hard dat ook bij steeds meer bierliefhebbers de biervoorraad thuis groeit. Bij mij puilde de koelkast, gewone kasten en berghokken al jaren uit met honderden bieren. De bieren die ik graag wilde proeven werden altijd in de koelkast gezet totdat daar geen plek meer was voor een bloemkool of stukje vlees. Niet handig dus. Ik ging een nieuwe koelkast kopen speciaal voor het bier. De temperatuur is echter altijd koud en ik irriteerde mij mateloos aan het feit dat ik een donker bier eerst een half uur buiten de koelkast moest zetten voordat ik hem op een iets warmere temperatuur kon drinken. Immers die mooie donkere bieren ga je niet heel koud drinken want dan proef je nog maar heel weinig van de volle smaak. Ok wat nu?

De welbekende wijnklimaatkast

Ik vroeg mij af of er geen koelkast bestond met verschillende temperatuurzones. Via google tikte ik ‘klimaatkast bier’ in. Een hele rij aan leveranciers had ik verwacht. Speciaalbier is immers hot. Maar nee. Een lang lijst met leveranciers van wijnklimaatkasten kwam langs, de een nog duurder dan de ander. Wel mooie design kasten die zo in de huiskamer neergezet konden worden. Ik droomde alvast weg om tegen een wand van mooie bieren aan te kijken en vervolgens ook een van mijn geliefde bieren op de juiste temperatuur te drinken. Gewoon direct zonder wachttijd.

Die kasten moesten er toch ook voor bier zijn? Een hele lijst aan leveranciers belde ik af met de vraag of ik zo’n kast kon bestellen voor bier. Keer op keer bleef het lang stil of soms kreeg ik als antwoord: “Vorig jaar hadden we iemand die dat inderdaad ook voor bier wilde. Een horecazaak. Die bestelde dan een kast met bakken waar de flesjes ingezet kon worden. Er zitten namelijk allemaal gaten in voor de wijnflessen en daar vallen de bierflesjes doorheen.” Een bezoek aan het bedrijf om te zien hoe dit eruit zag was niet wat ik ervan verwacht had. Een dure, praktische oplossing maar niet geschikt om in de woonkamer te zetten. Ik was toch vooral op zoek naar een kast waar de bieren met net zoveel licht, stijl en klasse door de ‘vitrine’ prijken. De huidige kasten hadden op de plateaus grote gaten waar de wijnflessen netjes invielen. Maar voor de kleinere bierflesjes was er niets te vinden.

Waarom eigenlijk een bierklimaatkast?

Naast het feit dat het praktischer is om niet alle bieren in de koelkast te hebben staan, zijn er ook heel veel redenen om je bier juist in zo’n klimaatkast te zetten. De deur biedt UV bescherming. Licht is funnest voor de kwaliteit van je bier. Ook als je bier in de koelkast zet en het daar weken in laat liggen of staan komt dat de bierkwaliteit niet ten goede. Iedere keer die koelkast open en vol in het licht zorgt ervoor dat er snel oxidatie en dus veroudering ontstaat in het bier. De hoge luchtvochtigheidsgraad in de koelkast is ook niet goed voor het bier. Ook het neerleggen van hergistende bieren met een kroonkurk is niet goed voor de hergisting op fles.

Een klimaatkast voor mijn bier

bierklimaatkastBij Coolvaria is het dan toch gelukt. Een kast met verschillende temperatuurzones, UV bescherming op de deur en plateaus voor wijn. Ehh inderdaad wijn. Bij de bouwmarkt was het echter heel handig om zelf doorzichtige perplex platen te kopen, deze op maat te zagen en van enkele gaten te voorzien voor een goede beluchting. Men bood in ieder geval de service om dit voor ons te doen. Het werkte goed want vanuit België kwamen er toch jaarlijks heel veel kopers die een kast bestelde voor speciaalbier. Vanuit Nederland was ik toch echt de eerste. In het juist bewaren van bier zijn ze dan in ieder geval in België een stapje verder dan wij. Als fervent bierliefhebber kan zo’n kast toch echt niet ontbreken. De biersmaak begint per slot van rekening bij de wijze waarop je je bier na aankoop bewaart!