Een heerlijk gerecht voor een koude zondag

Een druilerige en vooral koude zondag. Wat mij betreft een perfecte dag om eens lekker luxe te koken en daar uiteraard een mooi bier bij uit te zoeken. Mijn vriend Jeroen en ik zijn gek op wild en in de herfst kunnen wij dus ons hart ophalen.

De zoektocht naar een bijpassend bier

Ter voorbereiding was ik naar Slijterij van Pernis geweest in Arnhem. Een geweldige slijter die in de loop der jaren steeds meer verschillende bieren is gaan verkopen. Hij heeft dan ook inmiddels een geweldig assortiment en nu in de herfst heeft hij zo’n 80 bockbieren. Ik wilde er echt een herfstige maaltijd van maken, dus ik neigde sowieso al naar een bockbier. La Trappe Bock, Texels Stormbock en voor de variatie een Westmalle Dubbel belandden in mijn mandje.

Het gerecht dat ik had bedacht: hertenbiefstuk met een peper-cognacsaus met een tarte tatin van zuurkool. Een heerlijk gerecht. Het is een beetje aards van het hertenvlees, de saus is rijk en licht pittig door de peper en cognac en de tarte tatin van zuurkool is zowel zoet als zuur als krokant. Maar nu nog het juiste bier erbij.

Tijdens het eten bleek dat er een met kop en schouders bovenuit steeg: de La Trappe Bock. De Texels Stormbock, hoewel een geweldig lekker bier, was te zoet en overschaduwde de hert. De Westmalle paste eigenlijk prima, maar de La Trappe Bock zorgde voor een spectaculaire smaakbeleving. De Bock van La Trappe is mooi bitter, dit ging heel goed samen met de rijkheid van de saus, de zuurkool en het bladerdeeg. Het zoetje in het bier bracht de saus met de hert weer mooi in balans en het bier heeft genoeg koolzuur om je palet te reinigen om weer een hap en een slok te nemen.

Het bier is stevig van smaak, net als het gerecht, maar overschaduwt het gerecht niet. Je proeft alle componenten, zowel van het bier als van het gerecht en in combinatie met elkaar was het allemaal nog lekkerder. Een perfect geslaagde combinatie!

Hertenbiefstuk met La Trappe Bock