Zover ik mij kan herinneren is De Koninck het eerste buitenlandse speciaalbier dat ik in mijn leven gedronken heb. Het is nog steeds onlosmakelijk aan mij verbonden. Hoewel ik het wel veel minder vaak drink dan vroeger. Het is dan ook moeilijk te krijgen in de winkel. De supermarkt heeft het niet meer. En bij de speciaalzaken, zover ik weet, De Bierkoning in Amsterdam.

Antwerpen

Op de tap daar in tegen is het volop te krijgen. Goede herinneringen heb ik aan de vele reizen naar Antwerpen. Vooral café De Kat is mij goed bijgebleven. Een gezellig oud bruin buurt café. Hier heb ik de nodige De Koninck gedronken met de perfect combinatie van jazz muziek op de achtergrond. Als je iets te diep in het glas hebt gekeken loop je het risico onder de tram te lopen. Deze rijdt in het midden van de met kasseien bedekte straat vlak langs de ingang van het café.

Een Bolleke alstublieft

Het is een amberkleurig bier van hoge gisting. Je dient het bier dan ook te tappen in een ongespoeld glas. De smaak is licht bitter door het gebruik van de Saaz-Saaz hop uit Tsjechië. Als je pech hebt smaakt het zuur. Dit is aan het begin of einde van het vat. In dat geval kan je het zonder pardon teruggeven aan de barman en krijg je een nieuwe geserveerd. Het wordt het beste gedronken uit een bolvormig glas. In België het Bolleke genoemd. Met 5,2% vol. alcohol een prima doordrink bier. “Een Bolleke alstublieft”.

Wat is er op de Tap?

 

Afgelopen zondag zat ik, samen met mijn vrouw, heerlijk op het terras van Proeflokaal De Drie Fleschjes in de Gravenstraat in Amsterdam. Bij binnenkomst werd ons gevraagd wat we wilde drinken. “Wat is er op de tap?”, vroeg ik. Grolsch, Weihenstephaner, De Koninck en Jopen Malle Babbe. “De Koninck alstublieft”. Waarop de barman (Een goede bekende van mij. De voormalige eigenaar van Jazz CD Speciaalzaak 'Blue Note'. Een paar deuren verderop. Maar dit terzijde.) tegen mij zei: “Wil jezelf een De Koninck tappen in twee keer?”.

Kortste tapcursus te allen tijde

Zo'n aanbod sla je natuurlijk niet af. Kortste tapcursus te allen tijde. Glas rechtop onder de tap zetten, tap in één keer met snelle beweging open, glas vullen tot bijna bovenaan, tapkraan kordaat dicht, ongeveer tien seconden wachten, nog één keer tapkraan snel open en dicht, het glas niet afschuimen en klaar. Mijn eerste zelf getapte De Koninck is een feit.