Blue Monday, regen, kou, donkere dagen, Kerst en Oud & Nieuw zijn allang achter de rug. Ook zijn de meeste goede voornemens vergeten, opgegeven of mislukt. De winterdip zit er bij sommige mensen weer helemaal in. Ik betrap mezelf er af en toe op melancholisch uit het raam te kijken, verlangend naar die eerste echte zonnestralen. Opgewekte mensen nemen plaats op de, uit de opslag gehaalde, terrassen en bestellen mooie glazen bier. Dus, bij deze een bierige tip zodat je de winter een klein beetje uit je leven kan verdrijven.

Liefmans Cuvee-Brut

Er zijn natuurlijk tal van mooie zomerse bieren die het hele jaar verkrijgbaar zijn. Persoonlijk drink ik graag Liefmans Cuvee-Brut. Nee, dat is niet dat mierzoete bier dat in de zomer in glazen met ijsklontjes wordt geserveerd en wordt neergezet als ‘vrouwenbier’. Overigens ben ik erg blij met dit product, waar een briljante doch seksistische marketing voor gelanceerd is. Zonder Liefmans Fruitesse (en de overname door Duvel Moortgat) had de brouwerij, denk ik, niet meer bestaan. Liefmans Cuvee-Brut is een versneden bier, oftewel bier dat meerdere brouwsels uit verschillende jaren bevat. Het rijpt minimaal 1,5 jaar en kan per hl tot 13 kg fruit bevatten. Dit geeft het bier een fruitig, friszuur karakter. De kleur is dieprood en de geuren doen denken aan rood fruit, amandel en een mooie voorjaarsdag wanneer de bomen vol in de bloesem staan. Het is absoluut een uitnodigend bier voor de zomer, maar in de winter smaakt deze ook echt heerlijk.

Cheesecake met frambozen en amarettikoekjes

Ik heb de Liefmans Cuvee Brut dit keer gedronken bij mijn dessert: een cheesecake met frambozen en amarettikoekjes. Een frisse en fruitige combinatie.

Liefmans Cuvee-Brut met frambozen cheesecake en amarettikoekjes

Liefmans Cuvee-Brut met frambozen cheesecake en amarettikoekjes

Tip: Met dit bier kun je ook heel lekker een cocktail maken. Meng hiervoor 1 flesje Cuvee-Brut (37,5cl) met ½ flesje Guinness Export. Verdeel dit mengsel over 6 cocktailglazen en serveer dit bijvoorbeeld met kersenbonbons.

Hopelijk geven deze zomerse biertips wat licht in deze donkere tijden!